Un proprietar de teren din Hunedoara trăiește un coșmar juridic și administrativ: deși are toate actele în regulă, nu își poate folosi terenul pentru că acesta este ocupat abuziv de un șantier în lucru. Hoția este la vedere, dar autoritățile rămân impasibile, lăsându-l captiv într-un labirint birocratic absurd.

De ani de zile, Lucian Ionescu luptă cu birocrația și lipsa de reacție a autorităților încercând să își recupereze dreptul de proprietate garantat de lege în timp ce ocupanții ilegali continuă să folosească terenul nestingheriți, profitând de tergiversările din justiție sau chiar hotărâri halucinante.

Lucian Ionescu a cumpărat terenul în urmă cu 22 de ani. În 2017 a început șantierul străin pe spațiul său, iar în 2018 le-a cerut ocupanților ilegali să plece. În loc să elibereze terenul, aceștia și-au extins propriul șantier, sfidând orice lege. A depus două plângeri penale și două acțiuni civile, însă fără rezultat. Autoritățile i-au spus să îngrădească terenul, dar după doar două săptămâni gardul a fost distrus, iar lucrările au continuat nestingherite. A mai depus o plângere penală, dar tulburarea de posesie a fost clasată, fiind reținut doar furt cu autor necunoscut. A filmat dovezi clare – mașini și utilaje pe terenul său – dar situația rămâne absurdă. În ordonanța de clasare, în loc să se facă dreptate, el este acuzat că a cumpărat terenul știind că va fi ocupat fără bază legală.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva a dispus clasarea urmăririi penale pentru infracțiunea de tulburare de posesie și disjungerea cauzei cu privire la infracțiunea de furt, într-un dosar ce vizează lucrările de reabilitare a căii ferate Simeria – Curtici.

Dosarul penal a fost deschis în urma unei plângeri depuse de Ionescu Lucian, care a reclamat că asocierea de firme FCC – WEBUILD – CONVENSA, împreună cu subcontractorii, i-ar fi ocupat abuziv terenul situat în localitatea Săulești, județul Hunedoara. Acesta a susținut că, în cursul anului 2020, firmele implicate în lucrările de modernizare a infrastructurii feroviare au distrus gardul ce împrejmuia proprietatea sa și au utilizat terenul pentru depozitarea unor materiale de construcție.

În urma cercetărilor, procurorul de caz a stabilit că fapta reclamată de tulburare de posesie nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni, întrucât ocuparea terenului s-a realizat dintr-o eroare, generată de apropierea acestuia de coridorul de expropriere aferent lucrărilor feroviare. De asemenea, anchetatorii spun că probele administrate nu au demonstrat, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că reprezentanții firmelor de construcții ar fi acționat cu intenția de a ocupa fără drept terenul sau de a-l deposeda pe proprietar.

În ceea ce privește acuzația de furt, ancheta a fost disjunsă, urmând ca cercetările să continue pentru stabilirea eventualilor responsabili de dispariția gardului de plasă și a stâlpilor aferenți, despre care proprietarul susține că au fost sustrase de muncitorii de pe șantier.

Potrivit ordonanței de clasare, la data de 22.07.2020, organele de poliție din cadrul Poliţiei Oraşului Simeria au fost sesizate cu privire la săvârşirea infracțiunilor de tulburare de posesie şi distrugere de către reprezentanţii prestatorilor ,,FCC”, „ASTALDI” şi „SC SINTALEX SRL”. Cu ocazia audierii persoanei vătămate Ionescu Lucian Claudiu, rezultă faptul că reprezentanţii societăţilor de mai sus au sustras gardul din plasă montat ce înconjura proprietatea sa. Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 22.07.2020 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de săvârşirea infracţiunilor de distrugere. Prin ordonanţa procurorului din data de 06.03.2023 s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunile de distrugere, prev. şi ped. de art. 253 alin. 1 C.pen.. şi tulburare de posesie, prev. de art. 256 alin. 1 C.pen… în infracţiunea de tulburare de posesie, prev. de art. 256 alin. 1 C.pen.., infracţiunea de distrugere fiind absorbită natural în elementul material al infracţiunii prev. de art. 256 alin. 1 C.pen.. Prin aceeaşi ordonanţă a procurorului s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
Organul de cercetare penală a propus clasarea cauzei faţă de săvârşirea infracţiunii de tulburare de posesie, prev. de art. 256, alin. 1 C.pen. cu motivarea că sunt incidente prevederile art. 16 alin. (1) lit. b teza I din C.proc.pen.., respectiv disjungerea cauzei în privința infracţiunii de furt, prev. de art. 228 alin. 1 C.pen..”.

Complicitate prin inacțiune

În ciuda reclamațiilor repetate, în ciuda dovezilor clare – inclusiv fotografii, expertize și rapoarte de la executorul judecătoresc – justiția refuză să-i facă dreptate.
„Din actele dosarului rezultă că, în cauză, este incident cazul de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. b teza I C.proc.pen. în cazul infracţiunii de tulburare de posesie, prev. de art. 256 alin. 1 C.pen., întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, cercetările urmând a continuate urmare a disjungerii cauzei faţă de infracţiunea de furt, prev. de art. 228 alin. 1 C.pen..
În fapt, s-a reținut că, persoana vătămată Ionescu Lucian Claudiu a deținut pe raza satului Săuleşti din oraş Simeria, jud. Hunedoara, în proximitatea pasarelei de cale ferată un teren extravilan, în suprafaţă de de 10.006 mp.
Între Asocierea FCC – WEBUILD – CONVENSA, Tronson 3, în calitate de antreprenor şi Compania Naţională de Căi Ferate,CFR” S.A., în calitate de autoritate contractantă, a fost încheiat contractul de antrepriză având ca obiect execuția proiectului „Reabilitarea linieide cale ferată frontieră Curtici Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, Tronsonul 3: Simeria-Gurasada”.
Anterior executării lucrărilor la proiect, prin HG nr. 456/30.06.2017 privind declanşarea procedurii de expropiere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Reabilitarea liniei de cale ferată frontieră Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, Tronsonul 3: Simeria-Gurasada” pentru mai multe unități administrativ-teritoriale, printre care şi Simeria, jud. Hunedoara a fost aprobat amplasamentul lucrării de utilitate publică, de interes național, potrivit planurilor de amplasament, respectiv a fost aprobată declanşarea procedurilor de expropiere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropiere al lucrărilor de utilitate publică, de interes național.

La data de 27.10.2017, între autoritatea contractantă CFR S.A. şi Asociere a fost încheiat procesul-verbal de predare-primire a amplasamentului şi a bornelor de reper nr. 1/27.10.2017, consemnând predarea-primirea amplasamentului proiectului şi a descrierilor bornelor de reper. Astfel, conform celor reținute în procesul-verbal, zona de expropiere aferentă lucrărilor urma să facă obiectul unei predări separate de amplasament. Astfel, la data de 05.06.2018, între autoritatea contractantă CFR S.A. şi Asociere a fost încheiat procesul-verbal de predare-primire a amplasamentului şi a bornelor de reper prin care a fost predată zona de expropiere aferentă lucrărilor la proiect.
Terenul aparținând persoanei vătămate se afla în imediata apropiere faţă de coridorul de expropiere aferent lucrărilor la proiect.
În contextul descris, începând cu anul 2017-2018, prestatorii Asocierea FCC – WEBUILD- CONVENSA, Tronson 3 împreună cu subcontractori, printre care şi,,SC SINTALEX SRL”, care executau lucrări de construcție în zona căii ferate şi-au extins fără drept perimetrul şantierului şi pe proprietatea persoanei vătămate Ionescu Lucian Claudiu, pentru dovedirea celor reclamate fiind depuse la dosarul cauzei fotografii cu autoutilitarele-basculante parcate pe teren, în una din poze se observă o bucată de gard din plasă de sârmă căzută la sol. De altfel, se reclamă că pe terenul proprietate personală a victimei asocierea de societăți a depozitat diverse traverse de cale ferată din beton și materiale de construcții necesare derulării lucrărilor la infrastructura feroviară, cele arătate fiind obiectivate prin fotografiile puse la dispoziția organelor de urmărire penală, dar şi personal de către persona vătămată, expertul topograf şi executorul judecătoresc cu ocazia deplasării lor în teren.
Persoana vătămată Ionescu Lucian Claudiu deplânge faptul că, deşi în cursul lunii mai 2020 şi-a împrejmuit parcela de teren cu un gard de plasă, în cursul lunii iulie 2020, asocierea de societăți a distrus respectivul gard pentru a intra în mod abuziv pe proprietatea sa, ocazie cu care aceştia şi-au depozitat utilajele şi diverse materiale de construcție, starea de fapt fiind susținută în înscrisurile întocmite de un expert topograf şi un executor judecătoresc. În atare condiții, susține victima că i-a fost sustras gardul împrejmuitor din sârmă şi stâlpii aferenți, valoarea prejudiciului cauzat fiind estimat la suma de 54.000 lei, cu care se constituie parte civilă în cauză. De asemenea, pentru distrugerea terenului ocazionat de depozitarea materialelor şi utilajelor, persoana vătămată se constituie parte civilă în cauză cu suma de 96.000 de lei.
În paralel, pentru recuperarea prejudiciilor suferite, victima Ionescu Lucian Claudiu s-a adresat Tribunalului Hunedoara cu o cerere de chemare în judecată a pârâtei FCC Construccion SA Barcelona – Sucursala Bucureşti, în nunme propriu şi în calitate de lider al asocierii „FCC – ASTALDI CONVENSA, Tronson 3″, având ca obiect obligarea la plata de daune materiale pentru lipsirea de folosință a imobilului din litigiu expus mai sus, cauza aflându-se încă pe rolul instanţei de judecată.
De asemenea, la data de 20.02.2023, persoana vătămată s-a adresat şi executorului judecătoresc pentru constatarea urgentă a unei stări de fapt. Astfel, în cadrul dosarului execuțional, reclamantul Ionescu Lucian Claudiu şi executorul judecătoresc s-au deplasat la proprietatea celui dintâi situată în loc. Sântandrei, lângă calea ferată de mare viteză şi a pasajului de trecere de sub calea ferată ce duce către loc. Săuleşti, ocazie cu care s-a constatat că pe teren se aflăpozitate două stive formate din traverse de cale ferată din beton şi o macara folosită la încărcarea cestor traverse, iar pe partea dinspre calea ferată se mai află depozitată piatră concasată, la fața locului fiind identificată şi o echipă formată din 3 muncitori şi o autoutilitară cu însemne
,,ASTALDI”.
S-a mai reținut că suprafața de teren pe care sunt depozitate traversele de cale ferată şi materalele de construcții se prezintă ca o platformă cilindrată având suprafaţa de 1.350 mp conform planului de situații întocmit de expert topograf Tene Răzvan Norocel.
În luna septembrie 2024, asocierea ar fi adus terenul la starea inițială, prin excavarea pietrei din zonă şi aşternerea unui strat de pământ vegetal provenit de la o balastieră din zonă, astfel cum rezultă din depoziția persoanei vătămate şi a martorului Jeflea Constantin-Alexandru, inginer constructor în cadrul FCC – WEBUILD-CONVENSA, Tronson 3.
Față de cele ce preced, persoana vătămată, în termenul de legal de formulare a plângerii prealabile, a solicitat tragerea la răspundere penală a autorilor pentru săvârşirea infracţiunilor ocazionate de ocuparea fără drept prin violenţă a terenului său, urmată de sustragerea gardului împrejmuitor din sârmă.
În ceea ce privește presupusa infracțiune de tulburare de posesie, prev. de art. 256 alin. 1 CONVENSA, Tronson 3, direct ori prin C.pen., apreciez că se impune o soluție de clasare, fapta reclamată nefiind prevăzută de legea penală, atâta timp cât din probele administrate nu a reieșit, mai presus de orice îndoială rezonabilă, faptul că reprezentanții asocierii FCC – WEBUILD intermediul subcontractorilor (printre care şi SC SINTALEX IMPEX SRL), ar fi ocupat, în tot sau în parte, imobilul teren extravilan al victimei Ionescu Lucian Claudiu, prin strămutarea semnelor de hotar, respectiv prin acţiuni de distrugere a gardului împrejmuitor din sârmă pentru a asigura accesul în, existând astfel un dubiu în ceea ce priveşte întrunirea elementelor ce țin de latura obiectiv dar şi subiectivă ă a acestei infracţiuni.
De altfel, din declarațiile martorilor Jurcoane Darius Daniel, Dobrei Andrei, Corbea Cătălin- Alexandru, în calitate de conducători ai autotutilitarelor identificate în teren în cursul anului 2020, a rezultat faptul că, pe durata cât au lucrat la tronsonul de cale ferată nu au strămutat semnele de hotar de la proprietatea persoanei vătămate, nu au cunoştinţă despre distrugerea vreunui gard împrejmuitor al imobilului şi, cu atât mai puțin, nu cunosc cine ar fi putut sustrage gardul împrejmuitor din plasă de sârmă aparținând persoanei vătămate Ionescu Lucian Claudiu. Mai mult decât atât, martorii arată că au parcat autoutilitarele în zona pasarelei de cale ferată, pe un teren agricol situata în imediata apropiere a căii ferate de mare viteză, unde se organizase şantierul de lucru, fără a avea cunoştinţă că de fapt terenul ar fi fost astfel ocupat fără drept.
Făcând un examen al probelor administrate în prezenta cauză, constat că nu se poate atribui valenţe penale conduitei reproşate a asocierii de societăți FCC – ASTALDI, ocuparea terenului extravilan cu autoutilitare basculante şi materiale de construcții necesare pentru proiectul „Reabilitarea liniei de cale ferată frontieră – Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, Tronsonul 3: Simeria- Gurasada”. Şantierul organizat s-a aflat, aşa cum rezultă din însăşi planul de situație depus de persoana vătămată, în imediata proximitate a imobilului acesteia, iar pătrunderea pe acest teren nu s-a făcut în scopul ocupării sale, ci dimpotriva s-a avut în vedere un criteriu temporar stabilit de durata lucrărilor de construcție demarate la calea ferată, limită cu care se învecina terenul victimei. Aşa cum s-a arătat mai sus, terenul se mai afla şi în imediata apropiere față de coridorul de expropiere aferent lucrărilor la proiect.
În acelaşi sens, societatea FCC Construccion S.A. Barcelona – Sucursala Bucureşti a susţinut că, posibil dintr-o eroare umană, asocierea să fi depozitat traverse de beton şi piatră concasată pe terenul victimei, cu convingerea clară că acestea se află, în fapt, înăuntrul coridorului de expropiere. Toate cele arătate anterior denotă că acțiunea de ocupare a terenului aparţinând persoanei vătămate Ionescu Lucian Claudiu nu realizează condiţiile de tipicitate obiectivă a infracţiunii de tulburare de posesie, fapta cercetată făcând obiectul unei acțiuni civile, în pretenţii, pentru prejudiciul cauzat de lipsa de folosință a terenului”, se mai arată în ordonanța de clasare.

Comments are closed.