Marcel Ciolacu a ținut un discurs în Craiova, marți, 24 octombrie 2023, în care a făcut noi promisiuni în legătură cu legea pensiilor. Ciolacu a declarat că actul normativ a intrat într-o procedură mai alertă, și că, în ciuda faptului că se află abia în cererea de plată numărul 4, ar dori să fie pusă în aplicare încă din anul viitor. Această declarație ar putea părea o promisiune generoasă pentru pensionari, dar există o serie de aspecte care ridică întrebări cu privire la intențiile premierului.
În primul rând, întrebarea se pune de ce legea pensiilor nu a fost o prioritate până acum. Cu toții știm că situația financiară a pensionarilor din România este una extrem de delicată, iar reformarea sistemului de pensii este o chestiune de importanță majoră. De ce a fost amânată această reformă și de ce se pune acum în prim-plan, cu doar câteva luni înainte de alegeri electorale?
În al doilea rând, promisiunea premierului Ciolacu de a pune în aplicare legea pensiilor „încă din anul viitor” ridică întrebări legate de fezabilitatea și sustenabilitatea acestei măsuri. Este important să se ofere detalii concrete despre modul în care această reformă va fi finanțată și ce impact va avea asupra bugetului țării. Nu este suficient să faci promisiuni fără a oferi informații transparente și realiste cu privire la resursele financiare disponibile.
Marcel Ciolacu a afirmat că procedurile sunt clare, iar Ministerul Muncii are un contract cu Banca Mondială, convenit de către Comisie. „Vin anumite rapoarte, noi spunem cum dorim noi şi cum se adaptează României, se refac rapoartele. În ceea ce priveşte legea pensiilor am intrat într-o procedură mai alertă, pentru că nu e prima oară când spun, aş dori să le cuplăm, ea este în cererea de plată nr 4 deci nu era o prioritate în acest moment, dar eu aş vrea să fie pusă în aplicare încă de anul viitor”, a spus Marcel Ciolacu, menționând că și dacă e gata legea pe 1 ianuarie şi este promulgată, ea nu poate fi aplicată pentru că e un întreg sistem de pus în aplicare.
El a precizat că deja se fac nişte simulări pe softuri în minister pe legea pensiilor. „Vă spun fără nicio reţinere, am intrat într-o dinamică şi eu cred că avem capacitatea, ca un guvern al României să fie eficient. Nu am ascuns nimic nimănui, nici presei. E normal că am trimis un draft la Comisie, este normal ca Comisia să ne dea feedback. O să începem din nou negocierile, cred că săptămâna aceasta o să ajung şi eu la Bruxelles, o să am o discuţie şi la Comisie. (..) Chiar mă bucur că reuşim totuşi să decuplăm din legea salarizării, legea pensiilor şi reforma fiscală. N-a fost trecută nici de PSD, nici de Ciolacu. Ştiţi foarte bine că acel PNRR a fost ţinut la secret, am aflat mai în detaliu acum de când sunt premier. Cu adevărat, cerinţele la un prim-ministru social-democrat de la ciuma roşie sunt urgente şi rapide, chiar după o lună sau două. Nu mă deranjează, vom face faţă”, a mai spus Ciolacu.
Comentarii recente