În anul 1994, Cornel Radu-Loghin se simțea ca un extraterestru în România. De ce? Pentru că era primul român care înființase o organizație non-profit, ce milita pentru drepturile nefumătorilor. La vremea aceea, industria tutunului ducea o campanie extrem de agresivă a țigărilor care „te făceau liber, dezinvolt și cool”, contrar realității. Pentru că și atunci, ca și acum, țigara nu te făcea liber, ci te lega. Dar oricât încerca Loghin să convingă oamenii de asta, nu vedea rezultate. Asta nu l-a determinat să renunțe, ba dimpotrivă, el a făcut demersuri constante pentru a intensifica mesajul său: la un moment dat, orice fumător renunță; important e să renunțe până nu e prea târziu. Când a aflat că ENSP (European Network for Smoking and Tobacco Prevention) caută un om pentru biroul de la Bruxelles, Cornel Radu-Loghin a aplicat fără ezitare și acum el este unul dintre principalii luptători împotriva unei industrii care caută constant să fenteze legea. Lupta aceasta impresionantă este purtată acum cu aceeași determinare ca la începuturi, chiar dacă felul în care se încearcă în mod constant manipularea consumatorilor de tutun, prin introducerea de noi produse nereglementate duce la un regres în materie de prevenție. Și asta se întâmplă mai ales în România, unde producătorii de tutun au început să promoveze o nouă categorie de țigări (cele electronice) ca pe niște produse sănătoase. Nimic mai eronat, însă consumatorii nu se informează niciodată destul asupra riscurilor. Despre pericolul produselor pe bază de tutun nereglemetate și despre o luptă care parcă nu se mai termină am discutat chiar cu persoana care a văzut încă de la început starea de neputință în care te poate duce acest viciu. Cornel Radu-Loghin ne-a povestit, în exclusivitate, cum, de ce și pentru ce ar trebui să ne informăm, înainte de a ne pune viața în mâinile unei industrii care ucide de zeci de ani cu bună știință.

Reporter: Cum ați ajuns să lucrați în Belgia?

Cornel Radu Loghin: Pot să spun că în Belgia am ajuns întâmplător și nu prea… A fost, din punctul meu de vedere, un pas normal și logic înainte. În 1994 am înființat în România un ONG, care pe  vremea aceea se numea: „Mișcarea pentru drepturile nefumătorilor”. A fost prima organizație din România care s-a ocupat de domeniul tabagismului, eram un fel de extraterestru la vremea aceea în România. Mai târziu, am intrat în legătură cu mai multe organizații europene și în 1997 chiar am reușit să organizez o Adunare a organizațiilor europene implicate în controlul tutunului la Iași. Fiind un domeniu de nișă, nu am avut finanțări de nicăieri. În paralel, aveam un loc de muncă normal. Eu sunt inginer electronist. Am lucrat mulți ani în IT în România și prin 2008 am găsit un anunț pe internet al Rețelei Europene pentru Prevenirea Tabagismului. Ei căutau atunci un om pentru biroul din Bruxelles, care să facă exact ce făceam eu în România în mod  voluntar. Mai în glumă, mai în serios, am aplicat și m-au ales pe mine. Și din 2009 m-am mutat la Bruxelles. Nu plănuiam să plec din țară. Și astfel mi-am schimbat domeniul de activitate. Pentru ceea ce făceam în România în mod voluntar, acum sunt și plătit.

Reporter: De ce v-a interesat acest domeniu, al prevenției fumatului?

Cornel Radu-Loghin: Prevenirea fumatului e un domeniu foarte interesant, cu foarte multe implicații la nivel social. E un domeniu foarte complex și, din cauză că e atât de complex, în 2005, Organizația Mondială a Sănătății a adoptat primul Tratat internațional în domeniul sănătății publice. Se numește Convenția-cadru pentru Controlul Tutunului. E un document ratificat și de România. Fiind atât de complex acest domeniu, e necesară o abordare sectorială, pentru că are implicații în economie, în agricultură, sănătate publică, terorism, contrabandă și alte domenii delicate. La urma urmei, aici nu e vorba despre fumător, despre om. Noi spunem că  fumătorii sunt cei mai buni prieteni ai noștri, pentru că noi îi înțelegem foarte bine. Tutunul e un produs care, odată consumat, dă dependență. Unii fumători pot, alții nu pot să mai scape de această dependență. Și tocmai aici e problema. Împreună cu organizațiile noastre din rețea, încercăm să prevenim consumul.

Reporter: Și pentru a preveni consumul, aveți discuții directe cu fumătorii sau mergeți doar pe linia aplicării de măsuri și identificării de soluții?

Corbel Radu-Loghin: Abordarea este bidirecțională. Discuțiile la nivel individual cu fumătorii le au medicii specializați în domeniu, implicați în activitățile de prevenire și tratament. De exemplu, în România lucrăm cu Societatea Română de Pneumologie. Medicul asta face: discută cu pacientul. Dar noi lucrăm în principal la tot ceea ce înseamnă prevenție și combatere a consumului de tutun. Ultima implicare directă a fost când s-a negociat o nouă Directivă a produselor de tutun, adoptată în anul 2014 (Directiva 40, intrată în vigoare în 2016), care în prezent este în implementare în țările membre.

Reporter: Interzicerea fumatului în spațiile publice din România a fost o măsură foarte controversată. Și ea continuă să fie subiect de dezbatere în societate. Cum le explicați fumătorilor importanța în sens pozitiv a măsurii adoptate?

Cornel Radu-Loghin: Bineînțeles că știu ce se întâmplă în România, pentru că m-am implicat direct în problema asta. România a adoptat un pic cam târziu interzicerea fumatului în locurile publice. Din punctul nostru de vedere a fost o măsură bună. Mulți au fost împotrivă la început și apoi au înțeles ideea. Din păcate, în România se întâmplă acum un regres. Au apărut noile țigări care nu sunt reglementate și industria tutunului profită de acest lucru, promovându-le ca produse sănătoase.

Reporter: Dar nu credeți că sunt mai sănătoase?

Cornel Radu-Loghin: Nu e vorba de crezut. Este dovedit științific. Dacă stați acum într-un restaurant din București, simțiți că cineva consumă astfel de produse. Mirosul se simte. Bineînțeles că nu mai există același nivel de toxine care rezultă în urma arderii. Dar din moment ce simțim acel miros, este clar că un pericol există. Și probabil în perioada următoare veți vedea că vor apărea și măsuri împotriva noilor produse pe bază de tutun. Industria tutunului câștigă timp, de fapt.

Reporter: Care este reacția producătorilor de tutun în raport cu măsurile la care și dumneavoastră lucrați?

Cornel Radu-Loghin: A fost un val. A pornit din Statele Unite și s-a propagat. Industria tutunului vrea un singur lucru: să întârzie cât mai mult adoptarea unor măsuri, pentru că sunt conștienți că la un moment dat, măsurile de prevenire vor fi puse în practică. Astfel, câștigă timp și fac demersuri pentru a înlocui clienții. Pentru că industria tutunului e interesată doar de tânăra generație. Ei se uită la profit. Ei trebuie să își vândă produsele, indiferent de care sunt. Totodată, ținând cont de tot ce s-a întâmplat în lume în ultimii ani, ei încearcă să își spele imaginea. Chiar una dintre companiile producătoare de tutun a înființat o fundație pentru spații libere de fum. Practic, au intrat pe domeniul nostru de activitate. Deci industria tutunului luptă acum împotriva fumului în spațiile publice, tocmai pentru a-și promova noua generație de produse.

Reporter: Atunci când intrați în contact cu un fumător, încercați să îl convingeți să renunțe sau mergeți mai curând pe ideea că se va lăsa singur la un moment dat?

Cornel Radu-Loghin: Cred că fiecare tânăr, înainte de a deveni fumător, ar trebui să fie educat, astfel încât să înțeleagă riscurile la care se expune. Din păcate, mulți încep să fumeze influențați de ideea că fumatul e cool. Și ideea asta nu e întâmplătoare, ea vine de undeva. Ani întregi, industria tutunului a marșat pe reclame care înfățișau fumătorii ca pe niște tineri cool, relaxați, liberi, dezinvolți… După 1989 a fost o campanie foarte agresivă în România a produselor de tutun. Dar imaginea pe care ei o promovau este exact opusul realității: fumatul te transformă într-un dependent. Te leagă. Înțelegem foarte bine cât  de greu le este fumătorilor să se lase de fumat. Am dezvoltat tot felul de instrumente care să-i ajute. Unui fumător i-aș spune că va veni o zi în care singur va decide să se lase de fumat. Și că sper că ziua aceea va veni cât mai repede, ca să mai aibă timp să se salveze. Din păcate, nu există o soluție magică pentru a te lăsa de fumat. Fiecare individ are motivațiile lui. Iar fumatul eletronic nu ajută, de fapt, pe nimeni. E doar o formă de a păcăli legislația.

Comments are closed.