Apelurile la 0800 080 200 – hotline-ul de asistență electorală asigurat de Expert Forum și Funky Citizens, pagina www.votcorect.ro și aplicația Monitorizare Vot au adus în atenție noi nereguli în primele ore ale dimineții zilei de duminică.

Procedurile de sigilare și urne

  • La secția 72 din Bacău, la deschiderea sectiei, nu s-au respectat procedurile de sigilare din seara de 6 octombrie: urnele nu erau sigilate pe fante. Aflând că seara sigilarea s-a făcut pe răspunderea președintelui, care a decis să sigileze doar ușa de intrare în secție, observatorul a sunat la 112, iar poliția s-a deplasat la fața locului.

  • De asemenea, tot în județul Bacău, la secția 88 din Bacău, urnele de votare nu erau sigilate. Pentru ambele situații, am făcut sesizări și către Biroul Electoral Județean.

  • În mai multe secții de votare din Teleorman și Ialomița, urnele staționare sunt confecționate din materiale transparente, care ar putea reprezenta un risc din punctul de vedere al secretului votului.

Accesul observatorilor în secție

Deși Biroul Electoral Central a emis ieri o circulară prin care a reafirmat faptul că accesul observatorilor se poate face doar pe bază de ecuson și act de identitate, la secția 998 din Bucuresti, președintele biroului electoral nu a vrut să permită accesul observatorului, solicitând documente suplimentare, care nu sunt specificate în lege. La secția 1171 din București un membru al biroului electoral al secției de votare a fotografiat documentul de identitate al observatorului, după ce a încercat să-i îngreuneze accesul în secție, solicitând acreditarea organizației. La solicitarea verbală a observatorului, fotografia a fost ștearsă.

Campanie în ziua votului

  • La Corbeanca, observatorul a solicitat încă de vineri eliminarea unui banner din Corbeanca, însă acesta nu a fost luat nici până astăzi, chiar dacă există o decizie a BEJ în acest sens. Deși poliția locală s-a deplasat la locul unde este plasat bannerul, acesta nu a fost înlăturat.

  • La secțiile 224-225 din Săcele, Brașov, observatorii acreditați de Asociația pentru Revigorarea Traditiei dau indicații de orientare către o secție sau alta alegătorilor, interacționând cu ei – acest lucru întâmplându-se atât ieri cât si astăzi, fără ca președintele secției să le facă vreo observație. Reamintim că art. 90 al Legii 208 din 2015 precizează că observatorii acreditați nu pot interveni în niciun fel în procesul electoral, fiind contravenție ce se sancționează cu amendă între 1500 până la 4500 lei.

  • În Nedelea, Prahova, preotul îndeamnă oamenii să meargă la vot și să voteze „da” (puteți auzi înregistrarea audio aici)

 

Majoritatea sesizărilor nu au vizat nereguli grave, fiind legate de necunoașterea atribuțiilor legale de către președinții de secții). Este, de pildă, cazul unui viceprimar care nu vrea să părăsească secția de votare 213 din Slobozia (Giurgiu), susținând că face parte din organizatori.

Sâmbătă, în prima zi de referendum, observatorii independenți din secțiile de votare au raportat sute de nereguli în procesul de votare. În total, la finalul zilei de 6 octombrie, din 1099 de secții din 33 de județe – observate cu ajutorul aplicației – s-au transmis 78132 de mesaje, legate de informațiile din fișele de monitorizare utilizate de observatori.

Aplicația Monitorizare Vot, dezvoltată de Code for Romania, este singura aplicație de monitorizare a alegerilor, dedicată observatorilor independenți care supraveghează secțiile de votare din România. Aplicația a fost utilizată și în cadrul alegerilor parlamentare din 2016. Monitorizare Vot a primit premiul pentru participare civică în cadrul Galei Societății Civile în 2017. În prezent aplicația este replicată pentru a fi utilizată la prima observare electorală din istoria Poloniei.

Comments are closed.