Carmen Dumitrescu
Deși avem convingerea că trăim într-o lume în care oricine are la dispoziție un telefon sau un computer, în realitate, România încă mai păstrează tradiția „învățatului la lumânare”. Nu ca formă de excentricitate, ci ca unic mod de viață pentru zeci de mii de copii români, născuți în familii sărace și crescuți în locuințe care seamănă mai mult cu adăposturile de animale decât cu adăpostul unor oameni. Și totuși… asta e realitatea a sute de mii de copii din România. În casele în care locuiesc, ei nu au curent electric. Citesc la lampa cu gaz și dorm întotdeauna după ce s-au asigurat că au stins lumânarea. Acestei Românii i se adresează campania „Dăruim lumină”.
Niște oameni cu suflet, care își imaginează că lumea poate deveni un loc mai bun, dacă ne implicăm cu toții, au pus la cale o campanie de sprijin pentru copiii din comunitățile defavorizate, care merg la școală, pentru a-și lua acasă și celălalt tip de lumină. În luna cadourilor, Asociația „Imaginează-ți”, în parteneriat cu Stanley High Quality 888, lansează campania „Dăruim Lumină”.
Aceasta campanie presupune instalarea a 1000 de panouri fotovoltaice în tot atâtea gospodării defavorizate, grupate în 33 de Comune din România. Principalii beneficiari ai campaniei sunt familiile nevoiașe, în care crește și se dezvoltă cel puțin un copil care frecventează cursurile unei școli. Durata campanii se extinde la un an sau până la îndeplinirea scopului.
Potrivit informațiilor colectate de Ministerul Energiei la nivelul Consiliilor Județene și Prefecturilor, în luna februarie a anului curent se înregistrau 52.233 de gospodării fără curent electric, aflate la o distanță mai mică de 2500 m față de Rețeaua Naționala de Energie Electrică. Și chiar mai trist decât aceste date sterile e faptul că, în realitate, nimeni nu știe care este situația reală din teren și câți copii învață la lumina lumânărilor.
De aceea, initiatorii campaniei s-au gândit ca, de sărbători, să le ofere zecilor de mii de copii mai puțin norocoși „luxul” de a avea lumină electrică. Pe data de 21 Decembrie vor fi luminate sărbătorile primelor 5 familii selectate în cadrul campaniei, în localitatea Clejani.
Sistemele ce urmează a fi instalate sunt compuse din: panou fotovoltaic, acumulatori și 3 surse de lumină, una la exterior, pentru a lumina zona în care este instalat sistemul, și care se aprinde automat la lăsarea serii și alte 2 becuri cu întrerupător la interior. Datorita acumulatorilor, sistemul asigură energia necesară functionarii celor 3 surse de lumină pe o perioadă de până la 8 zile, în condiții de lumină naturală slabă. Costul unui asemenea panou este de 860 de lei, iar necesarul de finanțare pentru întreg proiectul este de 860.000 de lei. Cei care își doresc să dăruiască și ei lumină copiilor care învață la lumânare pot face acest lucru chiar acum.
Puteți dona în contul Campaniei „Dăruim Lumină” deschis la ING BANK :
Cont în Lei RO68INGB0000999908668286
Comentarii recente