Carmen Dumitrescu
Procurorii DNA susțin că transmiterea, în luna septembrie a anului 2013, a Insulei Belina și a Brațului Pavel din administrarea Apelor Române în cea a Consiliului Județean Teleorman a avut drept scop favorizarea unei firme private, în speță, Teldrum. Ca atare, vorbim despre semnăturile unor miniștri și despre felul în care Consiliul Județean a manifestat întotdeauna o atitudine mai mult decât prietenoasă cu această firmă din județ, care câștigă de când există în Teleorman, contracte pe bandă rulantă. E suficient să aruncăm o privire rapidă peste proiectele de investiții ale Consiliului județean, pentru a remarca faptul că de ani buni, singura firmă care pare să se preteze la toate exigențele autorităților publice din Teleorman este TelDrum.
Cu toate acestea, în ecuație, numele lui Dragnea nu a fost menționat. Așa că, teoretic, ancheta DNA nu avea de ce să constituie o preocupare pentru Liviu Dragnea. Și totuși, chiar în aceste condiții, primul care a sărit ca ars la auzul demarării acestei anchete penale a fost baronul de Teleorman. De ce? Pentru că în zona cu pricina, oricine merge să întrebe de domeniul lui Liviu Dragnea, va fi îndrumat în locul corect. În Teleorman, domeniile lui Dragnea sunt cunoscute de săteni și oamenii știu până unde poți merge în siguranță și de unde „nu se mai poate trece”. Căci, contrar celor afirmate de baron într-o emisiune televizată, în zona respectivă nu poate merge oricine să pescuiască. Paza este strictă, iar accesul curioșilor n-a fost niciodată o temă de dezbatere. În schimb, au ajuns acolo toți oamenii baronului, care au participat la numeroase chefuri și întâlniri informale. Acolo s-au numit miniștri, s-au stabilit liste de parlamentari, acolo s-a pus, la propriu, țara la cale.
Ceea ce e cu adevărat șocant e altceva: faptul că atunci când TelDrum a închiriat aceste proprietăți de la Apele Române, valoarea de inventar a Brațului Pavel și a Insulei Belina era de… un leu. Abia din anul 2012, în guvernarea Ungureanu, au fost actualizate valorile de inventar ale respectivelor imobile, Insula Belina valorând, pe hârtie, 2.787.800 lei.
Domeniul lui Dragnea de la Seaca a fost mereu o temă de bârfă în Teleorman. Nu pentru că baronul n-ar mai avea și alte locuri secrete și case conspirative în județ, unde vânează sau se întâlnește cu prietenii din politica de vârf sau cu oameni din Servicii, ci pentru că Insula Belina este un adevărat paradis, unde nimeni, în afară de Dragnea și de slugile sale, nu are acces. Însă, ancheta DNA poate scoate la iveală legătura dintre Dragnea și TelDrum. Căci acolo, în locul acela fabulos, închiriat de firma cu cele mai mari profituri din Teleorman, Dragnea e ca la el acasă. Iar în Teleorman, despre „paradisul de la Seaca” nu s-a spus niciodată că e al lui Pitiș sau Fișcuci, ambii legați ombilical de afacerea Teldrum. Singurul căruia i s-a atribuit domeniul de la Seaca a fost, dintotdeauna, Liviu Dragnea. Ori, dacă nu e nicio legătură între Dragnea și TelDrum, atunci de ce numește el miniștri în ședințe conspirative pe Insula Belina?
Potrivit unui fost consilier județean, care își amintește povestea, Belina nu e o insulă, ci o dramă: “Acolo erau grupuri de pescari industriali. Sunt înregistrați, aveau bărci, trăiau din asta. Gruparea asta de pescari era condusă de un individ pe nume Târnăcop. Era o zonă bună acolo de pescuit, zona islazului unde se varsă Oltul și zona unde se varsă Vedea sunt zone foarte bune chiar. Teldrum a intrat la Seaca, acolo unde era hidrocentrala începută de Ceaușescu, și a început să exploateze zona. În sensul că fura balast. Pentru că ei l-au luat fără să plătească sau să dea socoteală cuiva. Ușor, cu timpul, au vrut să pună stăpânire pe tot ce este acolo. Drept urmare, au aranjat lucrurile în așa manieră, încât pe vremea lui Ponta au scos acea zonă la închiriere prin Apele Române, proprietarii apelor. Totul a fost forțat, dar Apele Române aveau pe vremuri dreptul de a închiria apele. Acum nu știu câte drepturi mai aveau. Dar, la solicitarea lor, s-a făcut licitație și s-a întocmit un caiet de sarcini. Pescarii s-au unit și au licitat contra Teldrum. Au dus licitația undeva departe, pe la un milliard și ceva de lei, care ar fi fost valoarea chiriei anuale a insulei Belina. A câștigat, însă Teldrum, pentru că așa primiseră ordin. Și plăteau cam 15000 de lei pentru ce exploatau ei acolo. Totul era foarte bine pentru Teldrum. Dar plecând guvernul USL și Ponta, au venit oamenii din Teldrum și au spus că trebuie să plătească bani acolo. Așa că l-au păcălit pe Ponta să dea ordin și să transfere de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman această proprietate. În totală ilegalitate, lucru confirmat și de procurori. S-a schimbat cu acea ocazie valoarea chiriei, ajungând pe la 3.000 de lei. Diferența dintre cele două sume este prejudiciul adus statului român și Apelor Române, care trebuie să se constituie parte. Ei erau stăpâni acolo și făceau ce voiau. Numai că inițial plateau foarte mulți bani și asta nu le-a convenit. Dacă ar fi tăcut din gură și ar fi mers în continuare fără să facă valuri și să ceară transferarea la Consiliul Județean, ei și acum erau bine și nu știa nimeni povestea asta. Dar forțând o hotărâre de guvern și intrând procurorii pe fir și observând cum stau lucrurile de fapt, ei au început să aibă probleme. Efectiv, toată povestea a plecat de la calicia lor de a nu plăti niște bani statului român. “
Comentarii recente