Monica Vasilescu
Mai toată lumea interesată de viața publică știe despre Liviu Dragnea că a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti – Facultatea de Transporturi și este inginer. Numai că el a vrut să pară și mai învățat de atât, astfel că a urmat cursurile la facultatea fantomă care a dat sute de specialiști în capitala Teleormanului, voind să fie și contabil.
În Alexandria, au existat cândva două facultăţi neacreditate, care au făcut cel mai periculos trafic ce poate fi dezvoltat în educație: traficul cu prestigiu academic. Sute de studenţi ai acestor două universități – „Alexandru Ghica“ şi ”Europa Ecor” – au trecut fantomatic prin ciclul universitar la finalul căruia au obținut diploma, contra cost. Procurorii au descoperit că, la acea vreme, o diplomă costa până la 3500 de euro. Printre beneficiari au fost parlamentari, miniștri, primari, șefi din poliție şi funcţionari din instituţiile judeţene sau locale.
Potrivit anchetatorilor, verificările au început după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 a fost informat în legătură cu faptul că în Bucureşti îşi desfăşoară activitatea o grupare infracţională specializată pe întocmirea în fals de dosare de absolvire. Ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – Sectorul 4 Poliţie au dispus începerea urmăririi penale şi au fost obţinute patru autorizaţii de percheziţie în sectoarele 4 şi 6. În urma percheziţiilor au fost găsite diplome de licenţă şi de bacalaureat false, precum şi aparatură de falsificare. Din gruparea respectivă făceau parte Silviu Dobronăuţeanu, de 67 de ani, din Bucureşti, coordonator al grupării şi fost rector al Universităţilor „Alexandru Ghica” şi „Europa ECOR” din Alexandria. Cele două universităţi particulare nu mai funcţionează din anul 2005. „Ajutoarele” lui erau: D. Ionuţ de 28 de ani din judeţul Teleorman, falsificator al diplomelor de bacalaureat, foilor matricole, cărţilor de identitate, V. Petrişor, de 37 de ani din Bucureşti, falsificator de diplome matricole, V. Cristina, de 26 de ani, din Bucureşti, persoana care se ocupa cu completarea documentelor falsificate şi care participa la examene, în locul doritorilor de „licenţă”, utilizând acte de identitate false. P. Ion, de 71 de ani din Bucureşti era responsabil cu depunerea dosarelor pentru susţinerea examenelor.
Dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat că şi-ar fi cumpărat o diplomă falsă a stat 10 ani în sertarele procurorilor de la DNA. Asta, probabil, pentru că au fost presiuni, după cum declara la vremea aceea unul dintre investigatori. „Pentru blocarea dosarului s-au făcut presiuni atât politice – în special pe linia PSD – cât şi la nivelul conducerii Ministerului de Interne şi a Inspectoratului General al Poliţiei. La nivelul nostru, de la Teleorman, cel însărcinat să facă identificarile posesorilor de diplome false a fost şeful nostru, comisarul Stanimir, care are chiar el o astfel de diplomă suspectă. Vă daţi seama că noi nu am mai avut voie sa continuăm ancheta de atunci”, susţineau în 2009 surse din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Teleorman.
Acum, dosarul se află, din ianuarie anul acesta, la Judecătoria Sectorului 4, cel mai recent termen fiind pe 6 decembrie. Judecătorii au decis să amâne, din nou, sentința, o săptămână, pentru ziua de 12, fiind a cincea amânare de pronunțare în acest proces.
Comentarii recente